Dostupni linkovi

Evropski parlament: Glasanje o vizama, ipak, u četvrtak



Glasanje o mehanizmu za privremeno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana ipak će biti održano u četvrtak, i pored ranije najave pres službe EP da je odloženo zbog toga što poslanici nisu složili oko predloga za uvodjenje zašstitnog mehanizma koji bi omogućio da se za zemlje iz kojih dolaze lažni azilanti ponovo u vedu vize.

U međuvremenu je razjašnjeno da će glasanja ipak biti, mada nešto kasnije nego što je bilo predvidjeno. Poslanica EP Tanja Fajon (Slovenija) pozvala je tokom današnje žučne rasprave članove EP da glasaju protiv uvodjenja mehanizma za suspenziju, izmedju ostalog zato što ne predvidja kontrolnu ulogu Parlamenta.

Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak nazad za zemlje Zapadnog Balkana i za EU, istakla je Fajon u svom obraćanju poslanicima na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Negativan stav o predlogu zauzelo je nekoliko poslaničkih grupa, uključujući socijliste, socijaldemokrate, liberale i zelene, dok su ga članovi Evropske narodne partije (EPP) podržali.
XS
SM
MD
LG