Dostupni linkovi

MMF: BiH ispunila ciljeve iz junskog aramžmana



Vlasti BiH ispunile su ciljeve koji su zacrtani u junu u okviru stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a reforme u okviru ovog programa dobro napreduju, izjavio je šef Misije MMF-a za BiH Ron van Ruden nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom u Sarajevu.

Van Ruden je kazao da je uočen niz dobrih elemenata, naglašavajući da domaća privreda pokazuje znake oporavka i da je izvoz u porastu.

"Izazovi postoje u realizaciji budžeta za ovu i planiranja za 2014. godinu. Prihodi nisu pratili privredni rast, ima deficita u budžetima i cilj je da do kraja godine entiteti to prevaziđu određenim merama poravnanja“, rekao je Van Ruden na konferenciji za novinare.

Šef Misije MMF-a za BiH istakao je da naplata poreza na nivou entiteta i BiH mora biti poboljšana.

Bevanda je naglasio da je na današnjem sastanku konstatovano da je ispunjen najveći broj ciljeva koje su vlasti dogovorile sa MMF-om u junu.

Delegacija MMf-a od 4. do do 19. septembra boravi u BiH u okviru četvrtog pregleda po stendbaj-aranžmanu.

Stendbaj-aranžman odobren je BiH 26. septembra 2012. godine kao podrška ekonomskom programu vlasti za period 2012-2014 u iznosu od 338,2 miliona specijalnih prava vučenja (SDR) ili oko 385 miliona evra, odnosno oko 752,9 miliona KM.

MMF je zaključio treći pregled po stendbaj-aranžmanu 28. juna i ukupno je do sada u okviru programa doznačio 169,1 milion SDR (oko 192,5 miliona evra ili oko 376,5 miliona KM).
XS
SM
MD
LG