Dostupni linkovi

Josipović: Osnovi problem je odnos prema srpskoj zajednici



Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas, povodom spora oko dvojezičnih tabli u Vukovaru, da je osnovni problem u odnosu prema manjinskoj srpskoj zajednici u tom gradu.

"Pitanje uvođenja tolerancije, razumevanja i prijateljstva među ljudima različitih nacionalnosti je ozbiljan problem. Ma koliko neko želeo da stavlja glavu u pesak, čini se da o tom problemu treba ozbiljno razgovarati", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu upitan da detaljnije objasni svoju inicijativu da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema nacionalnim manjinama.

Prema rečima Josipovića, u pozadini spora oko dvojezičnih tabli u Vukovaru je puno važniji problem, pa je zbog toga njegova inicijativa, kako je rekao, usmerena na odnose među nacionalnim zajednicama koje treba popraviti.

Povodom inicijative opozicione Hrvatske demokratske zajednice da se upotreba ćirlice reguliše gradskim statutom Vukovara, Josipović je rekao da ne bi želeo da se bilo kojim aktom smanjuju prava manjina koja su u domaćem zakonodavstvu rešena na evropskom nivou.
XS
SM
MD
LG