Dostupni linkovi

Kina pozdravila predlog RusijePortparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei Kina je pozdravio predlog Rusije da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov juče je predložio da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i da se potom uništi.

Takav predlog podržao je predsednik SAD Barak Obama, a američki državni sekretar Džon Keri je ocenio da bi time mogla da se izbegne vojna intervencija protiv Sirije.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ocenio je danas da je pritisak Zapada doveo do "preokreta" u stavu Rusije o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. On je izrazio "interesovanje i oprez" Francuske kada je reč o predlogu Moskve.

Sirijska opozicija, međutim, ostaje pri stavu da "kršenje međunarodnog prava" zahteva odgovarajući "snažan" odgovor međunarodne zajednice.

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za juče, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.
XS
SM
MD
LG