Dostupni linkovi

Francuska sprema novu rezoluciju UN


 Laurent Fabius
Laurent Fabius

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je da će Francuska predložiti usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom bi bili određeni uslovi pod kojima Sirija treba da preda svoj hemijski arsenal pod međunarodnu kontrolu i prihvati da to oružje bude uništeno.

Fabijus je rekao na konferenciji za novinare u Parizu da će rezolucijom Damask biti upozoren na "ekstremno ozbiljne" posledice, ako prekrši uslove.

Istovremeno, Rusija je objavila da radi na "efikasnom i konkretnom" planu o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu i da o tome razgovara sa Damaskom.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će plan uskoro biti predstavljen ostalim zemljama i da predlog nije u potpunosti ruski, nego da je formulisan kroz kontakte sa SAD.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je juče u Londonu da bi sirijski predsednik Bašar al Asad mogao da izbegne vojnu intervenciju ako preda kompletan hemijski arsenal međunarodnoj zajednici u roku od sedam dana. Keri je odmah dodao da nije realno da će Asad to učiniti.
XS
SM
MD
LG