Dostupni linkovi

Dražen Slavica nije kriv za kornatsku tragediju


Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen je odgovornosti za stradavanje 13 mladih vatrogasaca na Kornatu. Nepravomoćnu presudu donio je zadarski Županijski sud. Uoči objave presude u sudnici su se pojavili županijski vatrogasni zapovjednici. Neslužbeno, došli su izraziti potporu Draženu Slavici, prenosi HRT.

Tužiteljstvo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.

Tijekom suđenja ispitano je više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja. No odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca u završnom je govoru podsjetio da ni nakon dugotrajne istrage 'pune propusta' i cijelog suđenja nije utvrđena istina ili otkriven uzrok tragedije.

I dok je tužiteljstvo tražilo da se Slavica proglasi krivim i da mu se izrekne odgovarajuća zatvorska kazna, njegov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je da je bivši vatrogasni zapovjednik odabran kao 'Pedro' te da nije kriv za tragediju.
XS
SM
MD
LG