Dostupni linkovi

Danas parlamentarni izbori u Norveškoj


Norvežani danas izlaze na parlamentarne izbore na kojima se očekuje pobjeda opozicionih stranaka desnog centra i ulazak antiimigrantski orijentisane partije u vladu, dvije godine poslije masakra koji je počinio desničarski ekstremista Anders Brejvik.

Glasačka mjesta otvorena su u 9.00 časova, dan nakon što je anketa u listu "Aftenposten" pokazala da 54,3 odsto građana podržava partije desnog centra. To znači da će one osvojiti oko 95 mandata u parlamentu od 169 mjesta, što je dovoljno za formiranje vlade.

"Ankete izgledaju zaista veoma dobro. Potreban nam je snažan mandat od glasača da bismo mogli da formiramo snažnu vladu", izjavila je Erna Solberg, lider Konzervativne partije norveškoj agenciji NTB. NJena stranka je najveća u bloku od četiri partije desnog centra.

Aktuelna vladajuća koalicija lijevog centra, sastavljena od laburista, socijalista i centrista, dobila je podršku samo 39 odsto građana u anketi, što znači da će osvojiti oko 68 mandata.

Premijer Jens Stoltenberg izjavio je uoči glasanja da "ima dobar osjećaj" i da je optimista po prirodi, prenio je AFP. On je napomenuo da je pola miliona od 3,64 miliona glasača bilo neodlučno dan uoči izbora.
XS
SM
MD
LG