Dostupni linkovi

Sirijski šef diplomatije stiže u Moskvu


Sirijski ministar spoljnih posova Valid Mualem stiže danas u Moskvu da razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o situaciji u Siriji kojoj prete vazdušni udari.

Moskva, koja podržava režim predsednika Bašara el Asada, smatra da bi vojna akcija protiv Damaska, što traže SAD i Francuska, mogla da destabilizuje ceo region.

Rusija je takodje izrazila sumnju u tvrdnje SAD i njihovih saveznika da su za hemijske napade 21. avgusta blizu Damaska odgovorne sirijske vlasti.

Razgovor Lavrova i Mualema biće usmeren na razmatranje svih aspekata sadašnje situacije u Siriji, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Mualemova poseta sledi nekoliko dana posle završetka samita G20 u Sankt Peterburgu kada se prisutni nisu saglasili o tome kako delovati prema Siriji. Predsednik Rusije Vladimir Putin sreo se tokom samita sa amerižkim predsednikom Barakom Obamom, ali je posle sastanka rekao da je svako ostao pri svojim stavovima.

SAD su ovog vikenda nastavili svoju diplomatsku ofanzivu da opravdaju vojnu intervenciju u Siriji, koju još treba da odobri američki Kongres.

Rusija, koja od požetka sukoba pre dve i po godine podržava Damask, do sada je zajedno sa Kinom blokirala svaku odluku u Savetu bezbednosti UN koja bi odredila sankcije ili kaznenu akciju protiv predsednika Asada.
XS
SM
MD
LG