Dostupni linkovi

Iran protiv upotrebe sile u Siriji bez saglasnosti UN


Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif kritikovao je u nedelju SAD zbog zagovaranja bombardovanja Sirije mimo saglasnosti Ujedinjenih nacija, ocenivši da je takva upotreba sile nezakonita.

Zarif, koji je u nedelju boravio u poseti Iraku, podvukao je da se i Iran i Irak protive eventualnoj vojnoj operaciji u Siriji.

"Ne znam zašto oni koji govore da su sve opcije na stolu, ne shvataju činjenicu da su civilizovane države pre 65 godina odbacile upotrebu sile kao nelegitiman postupak i to uvrstili u Povelju UN", rekao je Zarif odgovarajući na engleskom jeziku na novinarsko pitanje o iranskom stavu prema Siriji, prenosi Beta.

Poseta Iraku je inače prva Zarifova zvanična poseta nekoj državi od kako je u avgustu preuzeo funkciju šefa iranske diplomatije. On je u Bagdadu razgovarao sa iračkim

premijerom Nurijem al Malikijem i predsednikom parlamenta Osamom al Nudžaifijem. Irak, koji se od početka rata u Siriji trudi da ostane neutralan, prošle sedmice izjasnio se protiv stranog uplitanja u sirijski sukob. To je učinio irački premijer Al Maliki, koji je upozorio da bi vojna intervencija u Siriji dovela do nesagledivih posledica.
XS
SM
MD
LG