Dostupni linkovi

Irak želi evakuirati preživjele iz kampa iranskih izbjeglica


Sedam dana poslije krvavog napada na kamp iranskih izbjeglica, iračka vlada se sprema da prebaci preživjele u Bagdad, izvjestile su Ujedinjene nacije.

Okolnosti pod kojim su ubijene 52 osobe u redovima iranskih izbjeglica još nisu razjašnjene iako je formirana vladina istražna komisija.

Pripadnici Narodnih mudžahedina, koji su opozicija u Iranu, optužuju iračke vlasti bliske islamskom režimu u Iranu da su namjerno u nedjelju napale kamp u Ašrafu, koji je udaljen 40 killometara od Bagdada, kako bi ih natjerali da odu.

Bagdad tvrdi da su se njegove snage branile nakon što su egzilanti napali vojnike koji su ih štitili.

UN i egzilanti naveli su u subotu u svojim saopćenjima kako iračka vlada želi da rasformira kamp i prebaci četrdesetak preživjelih u glavni kamp Mudžahedina u Bagdadu.

UN je ocijenio da će "iračka vlada djelovati bez odgađanja" kako bi primorala preživjele da evakuiraju kamp i izrazio želju da vidi obje strane kako zaključuju sporazum o prebacivanju.

Oko 3.000 iranskih izbjeglica prebačeno je prošle godine iz Ašrafa u Huriju, bivšu američku bazu poznatu po imenu "kamp sloboda", dok čekaju da im UN nađe novu azilantsku zemlju, u Evropi ili SAD-u.
XS
SM
MD
LG