Dostupni linkovi

Njemačka očekuje da UN ubrza objavljivanje izvještaja o Siriji


Njemački ministar Gvido Vestervele zatražio je danas od UN da "ubrzaju" objavljivanje izvještaja inspektora o navodnom hemijskom napadu izvršenom u Siriji.

"Moj zahtjev je da se što je brže moguće objave rezultati istrage tima inspektora da bi imali saopštenje nezavisne neutralne institucije", rekao je Vestervele po dolasku u Viljnus radi razgovora sa ostalim šefovima diplomatija EU.

Šefovi diplomatija danas počinju dvodnevne neformalne razgovore u Viljnusu, ali su duboko podijeljeni o pitanju američkih planova za pokretanje vojne akcije protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Vestervele je naglasio da je "prihvatljiva" osnova informacija, koje su dostavile britanske, francuske i američke obavještajne službe, da je upotrijebljeno hemijsko oružje u Siriji i da je isto tako "prihvatljivo" da je za to odgovoran Asadov režim.

On je istakao da pojedine svjetske sile sumnjaju u ove informacije i da iz tog razloga treba od "kolega u UN zatražiti da ubrzaju objavljivanje izvještaja inspektora sa terena".
XS
SM
MD
LG