Dostupni linkovi

Kameron organizovao donatorski sastanak za SirijuBritanski premijer Dejvid Kameron organizovao je danas sastanak zemlja donataora na margini sastanka Grupe 20 najbogatijih zemalja sveta i zemalja u brzom razvoju u Sankt Peterburgu.

Kameron je najavio dodatnih 52 miliona funti pomochi (81 milion dolara) od Britanije uglavnom za medicinsku obuku i opremu da pomogne one koji su pogodjeni napadima hemijskim oružjem.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je na istom sastanku na humanitarnu krizu izazvanu sirijskim sukobom, prenosi njegov portparol preko Tvitera.

"Ovo je humanitarna kriza nevidjenih razmera u novihoj istoriji. Svet mora da učini sve u njegovoj moći da zaustavi patnje sirijskog naroda", rekao je Ban Ki Mun i pozvao učesnike da se koncentrišu na pozitivnu akciju.

Podsetio je da je više od 4,25 miliona ljudi raseljeno u Siriji a da je oko dva miliona pobeglo iz zemlje.

Ban Ki Mun je upozorio i da bi "nepromišljena vojna akcija mogla da izazove tragične posledice sa povećanom pretnjom za jačanje verskog nasilja".

"Treba da razmotrimo načine da izbegnemo dalju militarizaciju sukoba i osnažimo potragu za političkim rešenjem", rekao je on.
XS
SM
MD
LG