Dostupni linkovi

Matić: Uključiti državne oragne u istragu o ubojstvima novinara


Komisija za istraživanje ubojstava novinara u Srbiji zatražila je šire uključivanje nadležnih institucija kako bi se što prije došlo do činjenica neophodnih za podizanje optužnica, procesuiranje i kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca, saopćio je predsjednik Komisije Veran Matić.

U slučaju ubojstva novinara Milana Pantića sve je više relevantnih dokaza o ubicama i inspiratorima, a istraga dobija sve više elemenata kojima se osnažuje kredibilitet buduće optužnice, rekao je Matić.

Otvoreni su novi putevi istrage u slučaju ubojstva Slavka Ćuruvije koji do sada nisu korišćeni, kako bi se vrlo uvjerljiva saznanja o egzekutorima i nalogodavcima dokazala na način da je moguće podići optužnicu, navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, Institut za bezbednost iz Vizbadena odbio je da sudjeluje u forenzičkom-balističkom vještačenju u slučaju Dade Vujasinović sa obrazloženjem "da nažalost nedostaje dovoljno forenzičkog materijala".

Prema Matićevim riječima, očekuje se odgovor američkog Federalnog istražnog biroa, koji je također zamoljen da sa svojom laboratorijom i stručnjacima pomogne u ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG