Dostupni linkovi

Rekordno jaka radijacija u Fukušimi


U oštećenoj japanskoj nuklearnoj centrali Fukušimi izmjerena je rekordno jaka radijacija, za petinu veća nego prilikom prethodnog očitavanja, saopštila je danas japanska regulatrona agencija na atomsku energiju /NRA/.

Radioaktivna žarišta proširila su se na tri područja u oblasti u kojoj se nalaze rezervoari za skladištenje konataminirane vode, koja je iskorištena za hlađenje tri reaktora čija su se jezgra istopila poslije zemoljtresa i cunamija u martu 2011. godine.

Iznad tla nedaleko od ovih rezervoara izmjerena je radijacija jačine 2.200 milisiverta. Prije pet dana izmjerena je radijacija od 1.800 milisiverta, a obje vrijednosti su dovoljne da usmrte nezaštićenog čovjeka u roku od nekoliko časova.

Rast nivoa radijacije izazvao je uznemirenje u međunarodnoj zajednici, a japanska vlada juče je saopštila da će uložiti 500 miliona dolara u rješavanje problema povećanja količine kontaminirane vode u centrali.

Istraživanja su pokazala da najveća količina radijacije koja je iscurila neposredno poslije zemljotresa i cunamija lagano pluta prema zapadnoj obali SAD.

Očekuje se da će nivo radijacije koja će u narednim godinama stići do obala SAD i Kanade biti daleko ispod granice koja se smatra rizičnom za vodu za piće.

Gradovi najbliži Fukušimi i dalje su napušteni i zabranjeni za pristup, ali su pojedini mješta
XS
SM
MD
LG