Dostupni linkovi

Štukan poziva na nove proteste u BiHSarajevski glumac Feđa Štukan, jedan od inicijatora junskih protesta pred institucijama BiH zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG), pozvao je na
nove proteste, ovoga puta povodom najavljene nove tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) toj zemlji.

Štukan je preko svog Facebook profila pozvao građane na "opštu mobilizaciju". On je kazao da je već dobio potvrde o blokadi određenih gradova u BiH.

"Dobio sam potvrdu da će taksisti blokirati delove Sarajeva i Mostara. Javljali su mi se iz Zenice, Prijedora, Banje Luke, Travnika... Sve je još uvijek u fazi priprema, ljudi se organizuju sami od sebe. Ne postoji plan i rukovodstvo, to je bio javni poziv da se nešto uradi", rekao je Štukan.

Enver Suljagić, predsednik Udruženja Sarajevotaxi, je u izjavi za Klix.ba rekao da on nema informaciju da će taksisti učestvovati u bilo kakvoj blokadi ulica.

Štukan smatra da će onaj ko želi preuzeti odgovornost i uraditi nešto za dobrobit države ustati i uraditi nešto. Glumac kaže da se svakom narednom tranšom od MMF-a BiH zadužuje sve više, što će, kako je dodao, plaćati njegova "deca i unuci".

U okviru četvrtog pregleda po stand baj aranžmanu, delegacija MMF-a će od 4. do 19. septembra boraviti u BiH, posle čega bi BiH trebalo da bude uplaćeno oko 48 milliona evra.
XS
SM
MD
LG