Dostupni linkovi

EK: Vukovar u nadležnosti Hrvatske, jezička raznolikost kamen temeljac EU


European Union Commission

Evropska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, gde su demonstranti skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je u utorak portparol Komisije Denis Abot (Dennis Abbott).

"Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Evropske unije, to je upisano u evropske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane evropskima zakonima", rekao je Abot, portparol komesarke Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Uprava policije demantovalo je tvrdnje članova Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da je na autoputa zaustavljeno 28 autobusa punih ljudi koji žele podržati demonstrante u Vukovaru.

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je danas Vladu da povuče odluku o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru ustvrdivši da je njihovo postavljanje u tom gradu nezakonito, a to što su postavljene po noći i nerazumno.
XS
SM
MD
LG