Dostupni linkovi

Kamarata: Crna Gora da konkretno dokaže da poštuje ljudska prava



Evropska unija (EU) će, nakon otvaranja pregovora o poglavlju 23, insistirati na konkretnim dokazima da se ljudska prava u Crnoj Gori poštuju u praksi, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom 60 godina primjene Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Predstavnik Delegacije EU u Podgorici, Alberto Kamarata, kazao je da je Crna Gora unapredila zakonodavni okvir u oblasti ljudskih prava i sloboda, ali mora nastaviti da usklađuje svoje zakone sa pravnom tekovinom Unije tokom pregovora.

“Kada se otvore pregovori o poglavlju 23, mi ćemo još više insistirati na konkretnim dokazima primjene zakona i sprovođenja sudskih odluka. Cilj nam je da vidimo da se ljudska prava poštuju u praksi”, precizirao je Kamarata.

U tom kontekstu, kako je naveo, u EU očekuju da se poboljša status raseljenih i interno raseljenih, posebno Roma, da Crna Gora postane i fizički i institucionalno pristupačnija osobama sa invaliditetom, da se zaštite pripadnici LGBT populacije i da postanu ravnopravni članovi društva.

“Sloboda govora i zaštita novinara takođe ostaju prioritet, i kao takvi će biti predmet pažnje u procesu pregovora”, naglasio je Kamarata.
XS
SM
MD
LG