Dostupni linkovi

Protesti nastavljeni, Vukovar pun policijeNekoliko stotina demonstranata okupilo se jutros u Vukovaru na protestu zbog postavljanja dvojezičnih latinično-ćiriličnih tabli na zgradama javnih ustanova, a u gradu su prisutne jake policijske snage.

Oko 500 demonstranata je u protestnoj koloni prošlo pored mesta na kojima su juče poslepodne postavljene nove latinično-ćirilične table, uključujući i Centar za socijalni
rad, koji je okružen metalnom ogradom i čuva ga policija.

Demonstranti nisu pokušali da skinu dvojezičnu tablu, već su ispred Centra skandirali "Ne damo Vukovar" i pevali patriotske pesme, a zatim nastavili šetnju.

Organizatori protesta iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara najavili su da će danas u Vukovar doći više autobusa sa demonostrantima iz cele Hrvatske.

U Vukovaru su zbog jučerašnjih nereda u kojima su lakše povređena četiri policajca i nasilno skinute dvojezične table sa pojedinih javnih ustanova, prisutne jake snage specijalne policije.

Policija u Vukovaru pustila je jutros trojicu od šestorice juče privedenih koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju tabli i koškanju s policijom.

Ministar policije Rajko Ostojić izjavio je ranije da će policija osigurati da se na svih 20 javnih zgrada u Vukovaru postave dvojezične table i da će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni i od njih će se naplatiti šteta.

Vlast u Hrvatskoj oštro je osudila nerede u Vukovaru, a vlada je u saopštenju ocenila da je reč o "šovinističkom nasilju".
XS
SM
MD
LG