Dostupni linkovi

Fukušima košta 470 miliona dolara


Plan japanske vlade o zaustavljanju curenja radioaktivne vode iz Fukušime uključuje zaleđivanje zemlje ispod elektrane, koji će koštati 470 miliona dolara.

Kritikujući kompaniju Tepko koja upravlja Fukušimom zbog lošeg rešavanja nuklearne katastrofe, japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da će vlada uzeti novac iz državne kase da bi posao bio obavljen.

"Vlada mora rešiti problem tako što će stajati na čelu. Problem se više neće rešavati stihijski, već ćemo napraviti plan kako da zaustavimo oticanje zagadjene vode. Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći i uložiće novac", rekao je Abe na sastanku tima za rešavanje posledica nuklearne katastrofe.

Hiljade tona radioaktivne vode uskladišteno je u privremenim cisternama unutar Fukušime koja se nalazi 220 kilometara severno od Tokija. Tom vodom su hladjeni reaktori koji su počeli da se tope kada je oštećen sistem hladjenja u cunamiju u martu 2011.

Tepko se suočio sa velikim problemima kada je otkriveno da radioaktivna voda curi iz cisterni i cevi koje ih spajaju, kao i da ima radioaktivnih tačaka čak i na mestima na kojima se ne vidi voda.

Ta kompanija je priznala da postoji mogućnost da je odredjena količina visoko radioaktivne vode dospela u Tihi okean.

Osim toga, prirodni tok podzemnih voda sa okolnih brda, koje se slivaju u zemlju ispod nulearke i u okean, takodje pravi probleme.

Dok protiču kroz zemlju one se mešaju da zagadjenom tečnošću koja je procuila iz Fukušime u zemlju ispod reaktora.

Tepko kaže da se 300 tona blago radioaktivne podzemne vode svakog dana ulije u okean, prenosi AFP. Prema novom planu vlade, naučnici će zamrznuti zemlju oko reaktora da bi napravili neprobojni zid u nadi da će tako podzemne vode usmeriti da odu dalje od Fukušime.

To znači da će morati da zakopaju cevi u zemlju vertikalno i da će kroz njih sipati supstancu za hladjenje i zamrzavanje. Procenjuje se da će čitav projekat trajati dve godine i da će koštati oko 32 milijarde jena. Ostatak novca od 15 milijardi jena biće potrošen na opremu za uklanjanje radioaktivnih čestica iz vode koja je sada uskladištena. Japanska agencija za nuklearnu energiju juče je saopštila da je "neizbežno" da se voda izlije u okean kad tad, ali je istakao da će pre toga morati da bude uglavnom dekontaminirana.

Za sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kao posledica curenja radiaktivnih čestica iz Fukušime, ali je velika oblast u okolini nuklearne elektrane evakuisana i desetine hiljada ljudi i dalje su raseljene.
XS
SM
MD
LG