Dostupni linkovi

Microsoft kupuje Nokijino mobilno poslovanje


Microsoft je najavio kupovinu Nokijine divizije za uređaje i usluge, odnosno ogranak kompanije koji proizvodi smartphone, a uskoro će proizvoditi i tablete.

Microsoft će platiti gotovo pet milijardi dolara za Nokijin posao sa uređajima te dodatnih 2,2 milijarde dolara za prava na patente, kao i licencu za korištenje mapa. Preuzimanje Nokijinog posla koštat će ih sedam milijardi dolara.

Također će preuzeti i 32 hiljade uposlenika Nokije, kao i njihovog čelnika Stephena Elopa, koji je ranije radio za Microsoft.

Udruživanje ovih dviju kompanija nije veliko iznenađenje. Nokija je jedini proizvođač koji ekskluzivno koristi Microsoftov operativni sistem Windows Phone 8 za svoje vrhunske uređaje. U međuvremenu, Microsoft se borio da sa Windows Phoneom osvoji dio tržišta na kojem dominiraju Android i iPhone.

Nokijini vodeći telefoni Lumia su najprodavaniji telefoni sa Windows Phoneom danas. Kompanija je u prošlom kvartalu prodala 7,4 miliona uređaja. Microsoft do prošle godine samostalno nije proizveo nijedan značajniji proizvod izuzev Xboxa. Zbog toga su i odlučili preuzeti kompaniju koja ima već uhodan sistem proizvodnje uređaja i usluga.

Microsoftova kupovina neće se previše odraziti na druge proizvođače koji za svoje uređaje koriste Windows Phone. Veliki broj njih (Samsung, HTC...) svakako zarađuje više novca na uređajima sa Androidom, nego sa alternativnim operativnim sistemom poput Windows Phonea 8. Nokia je jedini proizvođač koji se potpuno oslanja na Windows Phone 8.
XS
SM
MD
LG