Dostupni linkovi

Josipović u listopadu u Beogradu


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ovog mjeseca putuje u Crnu Goru, Makedoniju i na Kosovo, a u listopadu će se u Beogradu susresti i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, najavio je Josipović za hrvatsku Nova TV. O susretu sa Nikolićem Josipović kaže:

„Razgovara se o konkretnom datumu, u Srbiju ću ići nadam se u desetom mjesecu. To je vrlo važan put jer nakon dobre suradnje i razvoja odnosa za vrijeme predsjednika Tadića sad treba nastaviti taj trend predsjednik Nikolić je pokazao dobru volju. I taj susret bi trebao biti poticaj da se svi ti brojni problemi krenu još i brže rješavati.“

Podsjetimo, Josipović je svoj službeni susret s Nikolićem uvjetovao promjenom Nikolićeve retorike. Sada je hrvatski predsjednik o susretu s Nikolićem rekao: „Kao prvo potreba i interes države da sa susjedima imamo dobre odnose a kao drugo i predsjednik Nikolić je u jednoj velikoj mjeri svoju retoriku uskladio sa dobrosusjedskim odnosima.“

Komentirajući odnose Srbije i Kosova, naglasio je da dvije zemlje moraju naći zajednički jezik. „Mislim da je put kojim se kernulo dobar,“ zaključio je Josipović.

On je kazao kako sve zemlje Jugoistoka Europe imaju podjednaku hrvatsku pomoć i potporu na svom europskom putu. U Crnoj Gori razgovarat će se o gospodarskoj suradnji i pitanju granice, a što se tiče Makedonije hrvatski je cilj da i ona dobije početak datuma pregovora, ali reforme moraju obaviti sami, naglasio je Josipović. Na Kosovu on će posjetiti Hrvate u Donjoj Lastvi i janjevu, kao i hrvatske vojnike u sastavu KFOR-a.
XS
SM
MD
LG