Dostupni linkovi

Japanski premijer: Očistićemo Fukušimu


Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da će vlada preduzeti brze, opšežne mere za čišćenje oštećene nuklerane elektrane Fukušima.

Kompanija "Tepko" je proteklog vikenda saopštila da je radijacija u blizini cisterne u kojoj je uskladištena visoko radioaktivna voda povećana 18 puta i da je dostigla nivo koji može usmrtiti izloženu osobu za četiri sata, navodi Rojters.

Nije otkriveno nijedno novo mesto na cisterni iz koga curi radioaktivna voda, ali je utvrđeno da voda curi iz cevi koja spaja dve cisterne.

Abe je ponovio da će vlada preduzeti sve neophodne korake da iskoreni posledice najveće nuklearne katastrofe u svetu u poslenjih 25 godina, dodajući da će napraviti plan da to bude uradjeno "brzo".

Njegov kabinet će ove nedelje, verovatno, razgovarati o finansiranju čišćenja Fukušime nakon što je otkriveno da radioaktivna voda curi na vise mesta u nuklearki, kaže Tadamori Ošima, šef specijalne jedinice vladajuće Demokratske stranke za obnovu posle katastrofa.

U međuvremenu, japanska Nuklearna regulatorna agencija (NRA) je ponovo saopštila da će razmotriti ispuštanje u okean vode iz Fukušime koja sadrži dozvoljenu količinu radioaktivnih čestica.

Predsednik NRA Šunići Tanaka je rekao da nema dokaza o novom curenju vode u Fukušimi.
XS
SM
MD
LG