Dostupni linkovi

Indija: Maloljetniku tri godine zatvora za učešće u silovanju


Indijski tinejdžer u subotu je osuđen na tri godine maloljetničkog zatvora zbog decembarskog silovanja djevojke koja se školovala za fizioterapeuta, u prvoj presudi u slučaju koji je izazvao rasprave da li je Indija previše blaga prema mladim prekršiteljima zakona.

Policija tvrdi da su 18-godišnjak i petorica odraslih muškaraca namamili 23-godišnju ženu i njenog muškog prijatelja u autobus u New Delhiju, silujući je više puta i udarajući oboje metalnom palicom prije nego što su ih izbacili na ulicu.

Žena je preminula u bolnici u Singapuru dvije sedmice nakon napada koji se desio 16. decembra prošle godine. Slučaj je skrenuo pažnju na odnos prema ženama u Indiji, gdje policija tvrdi da se slučajevi silovanja prijave svakih 20 minuta, prenosi Reuters.

Silovanje je izazvalo bjesne reakcije širom Indije i dovelo je do masovnih protesta zbiog tretmana žena u indijskom društvu.

- Maloljetnik je proglašen krivim za silovanje i ubistvo, i u skladu s tim osuđen je na tri godine zatvora - izjavio je novinarima Rajesh Tiwari, advokat maloljetnika.

Advokat je izjavio da će maloljetnik biti poslan u popravni dom kako bi odslužio kaznu, uzimajući u obzir mjesece koje je već odslužio u pritvoru nakon hapšenja.
XS
SM
MD
LG