Dostupni linkovi

File čestitao Beogradu stupanje na snagu SSP-a


Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Beogradu sutrašnje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naglasio da će Srbija od sutra biti "korak bliže EU".

On je ocijenio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti Srbiji da dostigne evropske standarde u raznim oblastima, što će predstavljati "kamen međaš na njenom putu ka EU".

File smatra da se Srbija već uhodala u izvršavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zahvaljujući glatkoj primjeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, što je bio važan parametar kada je u junu dodijeljen datum za početak pregovora o pridruživanju.

On je naveo da je u 11 mjeseci primjene Pralaznog trgovinskog sporazuma izvoz Srbije u zemlje EU povećan za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trenutno iznosi 500 miliona evra.

"S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na privredu", ocijenio je File.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije stupa na snagu 1. septembra, budući da je EU 24. jula izvjestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.
XS
SM
MD
LG