Dostupni linkovi

Petorica osumnjičenih za napade na džamije u Tripoliju



Petorica muškaraca optužena su za učešće u bombaških napadima na dve džamije u severnom libanskom gradu Tripoliju, u kojem je prošle nedelje ubijeno 47 osoba, rekao je danas jedan zvaničnik.

Napadi na dve sunitske džamije izvršeni su manje od dve nedelje posle eksplozija u šiitskoj četvrti u blizini Bejruta. Zbog tih napada su porasle bojazni da bi Liban mogao ući u ciklus nasilja iz odmazde, koje je delimično podstaknut konfliktom u susednoj Siriji
koji sve više poprima verska obeležja.

Trojica Libanaca imaju veze sa Pokretom islamskog ujedinjenja, sunitskom organizacijom koja uživa dobre odnose sa libanskim Hezbolahom i sirijskom vladom.

Zvaničnik je identifikovao ostalu dvojicu kao sirijskog oficira Muhameda Alija i sirijskog civila Hodora al-Ajrana. Oni se terete da su pripremili eksplozive za napade, rekao je zvaničnik. On nije rekao da li sirijski oficir pripada vojsci, obaveštajnoj službi ili
snagama bezbednosti.

U Libanu postoji duboka podeljenost zbog građanskog rata u Siriji, u kojem sunitski pobunjenici pokušavaju da svrgnu režim kojim dominiraju Alaviti, ogranak šiitskog islama.

Sirijski pobunjenici uživaju podršku mnogih libankih sunita, dok njenu vladu podržava libanska siitska zajednica sa kojom i Hezbolah.
XS
SM
MD
LG