Dostupni linkovi

SDF: Hrvatska diskriminiše bivše nosioce stanarskog pravaSrpski demokratski forum (SDF) ocenio je danas da Hrvatska ne poštuje međunarodne obaveze i da se diskriminatorski odnosi prema Srbima bivšim nosiocima stanarskog prava.

Povodom 31. avgusta, kada ističe rok za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje bivših nosilaca stanarskog prava van područja od posebne državne brige, ta nevladna organizacija u saopštenju podseća da se Aneksom G Sporazuma o sukcesiji, koji je potpisala i Hrvatska, stanarsko pravo definiše kao imovinsko pravo, pa bi ono moralo da bude vraćeno svima.

Hrvatska, međutim, navodi se razlikuju prava vezana uz stanarsko pravo izbeglih Srba prema tome jesu li oni živeli na Područjima od posebne državne brige (područja u kojima je bilo ratnih dejstava) ili van tih područja, iako je jasno da su i jedni i drugi pod
pritiskom napuštali stanove u kojima su imali stanarsko pravo.

"Upozoravamo da bi pravila koja vrede za područja Posebne državne skrbi (brige), da se vremenski ne ograničava pravo na podnošenje zahteva o stambenom zbrinjavanju, morala da vrede i za druge delove Hrvatske. Upozoravamo i da bi Hrvatska morala realno da obešteti bivše nosioce stanarskih prava za njihovo izgubljeno imovinsko pravo", navodi SDF.

U saopštenju se zaključuje da se postojećim pravilima stambenog zbrinjavanja bivših nosilaca stanarskog prava da im se pošalje poruka "da se ne vraćaju".
XS
SM
MD
LG