Dostupni linkovi

Reeker: Bh. političare nije briga što im zemlja zaostaje


Sjedinjene Države razočarane su zaostajanjem Bosne i Hercegovine u odnosu na susjedne zemlje, no to njene političke lidere ne brine i oni nastavljaju biti fokusirani na ostvarenje svojih vlastitih, uskih i kratkoročnih ciljeva, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker.

Citat je to iz intervjua objavljenog u današnjem sarajevskom Dnevnom avazu. Reeker se nalazi u višednevnom posjetu BiH gdje je odvojeno razgovarao s čelnicima političkih stranaka i predstavnicima tijela državne vlasti u pokušaju da potakne reforme koje su već mjesecima blokirane.

Američki je diplomat kazao kako je jasno da političari u BiH ne surađuju niti su spremni na kompromise kojima bi prihvatili i potporu međunarodne zajednice.

Nije imenovao nikoga posebno, no izrijekom je potvrdio kako američka administracija nema povjerenja u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer on ne ispunjava dana obećanja.

Dodik jednom kaže jedno, a drugi put drugo. Jednostavno, on nije vrijedan našeg vremena, kazao je Reeker.

Američki je dužnosnik ocijenio kako provedba dvije ključne reforme - presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić- Finci i dodjela potrebne imovine oružanim snagama uopće nisu velika i teška pitanja koja se ne mogu rješiti, prenosi Hina.

Provedba presude kroz eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa otvorit će put približavanju BiH Europskoj uniji, a rješavanje statusa vojne imovine novi je korak na putu ka članstvu u NATO-u, kazao je Reeker podsjećajući kako u protivnom BiH prijeti dalje zaostajanje u odnosu na regiju.
XS
SM
MD
LG