Dostupni linkovi

Kameron nema podršku opozicije za napad u Siriji


Vazdušni napad na Siriju zbog navodne upotrebe hemjskog oružja mogao bi da bude odložen za sledeću nedelju jer britanska vlast za to nema podršku opozicije.

Donji dom britanskog parlamenta danas odlučuje o predlogu vlade premijera Dejvida Kamerona da se odobri "snažan humanitarni odgovor" na navodne ratne zločine sirijske vlade.

Vođa britanske opozicije Ed Miliband najavio je da će od svojih laburista zatražiti da glasaju protiv predloga vlade ukoliko se ne usvoji amandman koji zahteva odlaganje bilo kakve vojne intervencije, prenosi "Gardijan".

Opozija traži da se Savet bezbednosti UN izjasni o izveštaju inspektora za hemijsko oružje da li je izveden hemijski napad, kao i da se iznese jasan dokaz koji bi teretio režim predsednika Bašara al-Asada da je odgovoran za napad, navodi "Indipendent".

Laburisti su među uslovima izneli i neophodnost da postoje jasne osnove u međunarodnom pravu za pokretanje intervencije.

Premijer Kameron, suočen sa snažnim otporom opozicije da se ne ulazi ishitreno u bilo kakav napad na Siriju, predložio je da se glasanje u parlamentu održi dva puta kako bi predlog vlade prošao.
XS
SM
MD
LG