Dostupni linkovi

Putin i Rohani odlučno protiv intervencije u Siriji


Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Hasan Rohani, složili se da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva i dodali da su protiv intervenciji u Siriji.

"Obe strane smatraju da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva. Povodom poziva na vojnu interveniciju u vezi sa sirijskim konfliktom, oni su istakli neophodnost da se iznađu načini da se taj konflikt reši isključivo političko-diplomatskim sredstvima", navodi se u saopštenju Kremlja, objavljenom kasno sinoć posle telefonskog razgovora Putina i Rohanija.

U saopštenju se navodi da su dvojica predsednika razgovarali o Siriji na inicijativu Irana, prenela je agencija AFP. Iranska državna televizija je javila da je Rohani rekao Putinu da će Teheran uložiti sve napore da spreči vojnu akciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada.

"Vojna akcija bi mnogo koštala region i neophodno je uložiti sve napore da se to spreči", kazao je Rohani, prenela je agencija AP.

Rohani je rekao da će i Iran i Rusija raditi na tome da se spreči vojna akcija protiv Sirije koju je nazvao "otvorenim kršenjem" međunarodnog prava. Osuđujući upotrebu hemijskog oružja, Rohani je upozorio da bi "rano donošenje zaključaka, pre razjašnjenja, bilo opasno".
XS
SM
MD
LG