Dostupni linkovi

Bez dogovora u Savjetu bezbjednosti o rezoluciji o Siriji


UN inspektori u Siriji
Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN nisu postigle dogovor o britanskom prijedlogu rezolucije, kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Ambasadori pet država stalnih članica Savjeta bezbjednosti održali su danas iza zatvorenih vrata konsultacije o britanskom prijedlogu rezolucije kojim se osuđuje hemijski napad izvršen 21. avgusta u blizini Damaska za koji Vašington, London i Pariz smatraju odgovornim sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg ocijenio je da će diskusija u UN o britanskom prijedlogu rezolucije o Siriji biti nastavljena narednih dana, ali je ocijenio da treba djelovati bez nepotrebnog odgađanja, čak i ako je tekst bio odbijen.

"Očekujem da će narednih dana biti nastavljena rasprava u NJujorku. Počeli smo razgovore o rezoluciji, jer bi bilo najbolje da UN bude jedinstven, čak i ako to izgleda malo vjerovatno s obzirom da su ranije Rusija i Kina uložile veto, ali moramo pokušati“, rekao je ministar spoljnih poslova novinarima.

"Moramo reagovati i bez rezolucije", poručio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.
XS
SM
MD
LG