Dostupni linkovi

Poljoprivrednici Banata i Srema traktorima dolaze pred Vladu Srbije


Nezadovoljni poljoprivrednici iz Južnog Banata i Srema formulisali su pet zahteva koje će predati u Vladi Srbije do koje planiraju danas da dođu traktorima.

Predsednik Udruženja "Pančevački ratari" iz Dolova, Jovan Negovan, izjavio je da se u tom mestu okuplja veći broj poljoprivrednika koji nameravaju da mirnom protestnom vožnjom traktorima stignu u Beograd.

On nije želeo da precizira zahteve poljoprivrednika koji su sinoć uobličeni, navodeći da će ih predočiti premijeru i prvom potpredsedniku vlade.

Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih "žulja" otkupna cena suncokreta, koja, kako tvrde, iznosi "nula", jer još nije poznata, a berba te kulture je uveliko počela.

Inicijativni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika saopštio je da traži da otkupne cene ratarskih kultura i uljarica u Srbiji budu kao u regionu, tačnije u Budimpešti, a da otkupna cena za suncokret bude 45 dinara za kilogram.

Zahtevaju i rešavanje problema na tržištu, na kojem su, kako tvrde, na delu monopoli, karteli i dogovori otkupljivača - uljara o otkupnim cenama.

Pored protestne vožnje, najavili su i blokade uljara u Zrenjaninu i Novoj Crnji, kao i "Graneksporta" u Pančevu, koji se bavi trgovinom kukuruzom.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je juče da to min istarstvo želi da se uključi u rešavanje problema sa otkupnim cenama suncokreta, ali su proizvodjači i preradjivači ti koji moraju naći zajednički jezik.

"Iako država ne odredjuje cene, niti utiče na tržište i aktuelnu cenu suncokreta, trenutno je problem u najavi i želimo da se uključimo i da kao medijator pomognemo da se potencijalni problem reši, ili da do njega ni ne dodje, a pogotovo ne u vidu protesta", kazao je Golubović nakon sastanka sa predstavnicima uljara Srbije.
XS
SM
MD
LG