Dostupni linkovi

Inspektori UN stigli na mesto navodnog hemijskog napada


Inspektori UN u Siriji

Inspektori UN stigli su danas na mesto navodnog napada hemijskim oružjem blizu Damaska, kako bi sproveli istragu i razgovarali s lekarima i žrtvama, javila je Agencija Frans pres, pozivajući se na aktiviste.

"Inspektori su uspeli da udju u predgradje Moadamijet al-Šam sa civilima, i posetili centar Crvenog polumeseca, gde su se sastali s lekarima", izjavio je lokalni aktivista Abu Nadim.

Medjunarodni eksperti su, prema njegovim rečima, nosili šlemove i pancire i bili su u pratnji sopstvenog obezbeđenja.

AFP je naveo da Nadimovu izjavu potvrduju i video snimci postavljeni na Internetu, na kojima se vide inspektori UN u improvizovanoj bolnici kako razgovaraju s lekarima i pacijentima.

Damask je juče, četiri dana posle navodnih napada hemijskim agensima na pobunjeničke položaje, odobrio stručnjacima UN da posete Istočnu Gutu i Moadamijet al-Šam, na obodu Damaska, gde su, prema tvrdnjama pobunjenika, vladine snage ubile otrovom stotine civila.

Inspektori su se ranije danas već bili zaputili u Istočnu Gutu, ali su se usput našli pod paljbom neidentifikovanih snajperista, zbog čega su bili prisiljeni da se vrate.
U pucnjavi nije bilo povredjenih, ali je vozilo u kojem su bili stručnjaci oštećeno i tim UN vratio se na vladin kontrolni punkt s namerom da zameni vozilo.

Medjunarodna istraga pokrenuta je u trenutku kada zapadne zemlje prete Asadovom režimu mogućnom vojnom intervencijom zbog hemijskih napada, za koje Damask odbacuje odgovornost i okrivljuje pobunjenike.

Cilj misije UN jeste da utvrdi da li su zaista izvedeni napadi otrovnim gasom, ali ne i da istraži ko su počinioci tih napada.
XS
SM
MD
LG