Dostupni linkovi

USKOK protiv davanja pasoša Sanaderu



Hrvatska služba za borbu protiv organizovanog kriminala USKOK žaliće se na nepravosnažnu odluku suda o vraćanju diplomatskog i običnog pasoša Ivi Sanaderu.
Bivšem hrvatskom premijeru pasoši su oduzeti kao jedna od mera opreza krajem 2011. kada je pušten iz istražnog zatvora u slučaju Fimi medija.

O žalbi USKOK-a će odlučivati Vrhovni sud, rekao je Hini portparol te službe Vuk Đuričić.

Sanader je, međutim, posle slučaja Fimi media, godinu dana kasnije, 20. decembra 2012. nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hipo i Ina-Mol i zatvoren u Remetinec, ali su mu na snazi i dalje ostale mere opreza.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda u petak je nepravosnažno odlučilo da se Sanaderu ukine mera opreza oduzimanja pasoša dok mu i dalje na snazi ostaje garancija od 12,4 miliona kuna i pritvor u slučaju Hipo i Ina-Mol, saznaje Hina od člana tog tela, sudije Željka Horvatovića.

Protiv Sanadera u maju je podignuta i optužnica u slučaju HEP zbog sumnje da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. podsticao tadašnjeg predsednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim firmama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene.
XS
SM
MD
LG