Dostupni linkovi

EK najavljuje mere protiv Hrvatske zbog spornog zakona



Evropska komisija nije dobila odgovor Hrvatske o zakonu o evropskom nalogu za hapšenje iako je u petak istekao rok za slanje odgovora Briselu.

To je danas agenciji Hina izjavila portparolka Komisije Mina Andrejeva i najavila da će Evropska komisija zbog toga preduzeti mere protiv Hrvatske.

"Po mojim saznanjima, nismo dobili odgovor. Evropska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko zakonodavstvo promenilo samo nekoliko dana pre pristupanja EU, te je u suprotnosti sa propisom EU o evropskom nalogu za hapšenje, a to nije nevažno pitanje", rekla je Andrejeva.

Hrvatska je krajem juna donela zakon o evropskom nalogu za hapšenje, nazvan "Lex Perković", po kojem taj nalog za hapšenje ne važi za zločine počinjene pre avgusta 2002. godine.

Evropska komisija je potom odredila 23. avgust kao rok do kojeg Hrvatska treba da uskladi svoj zakon o evropskom nalogu za hapšenje s evropskim propisom.

"Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubistvo hrvatskih emigranata u drugoj evropskoj zemlji tokom komunističkog režima, može i dalje skrivati iza hrvatskih granica i zbog toga će potpredsednica Reding upoznati celu Komisiju s tim pitanjem iduće sedmice i predložiti akcije u skladu s članom 39 hrvatskog pristupnog ugovora kao što je već naznačila u pismu hrvatskom ministru pravosuđa", rekla je Andrejeva.
XS
SM
MD
LG