Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN u četvrtak o Kosovu



Savet bezbednosti UN u četvrtak u Njujorku razmatra najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu koji ocenjuje da je ključan izazov primena Briselskog sporazuma na severu Kosova.

Na sednici Saveta bezbednosti učestvovaće i premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači koji sutra u Briselu nastavljaju razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa.

U tromesečnom izveštaju za period od 23. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun podseća da su pozitivni koraci Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, rezultirali "istorijskim sporazumom i fundamentalnim napretkom ka normalizaciji odnosa".

Ban Ki Mun je takođe pozdravio odluku Evropskog saveta koji je na sastanku 27. i 28. juna potvrdio evropsku perspektivu za region.

Generalni sekretar UN ukazuje da "primena sporazuma Beograda i Prištine na severu Kosova ostaje ključan izazov" i da je u tom smislu važno da Beograd sarađuje s kosovskim Srbima, a da Priština na terenu potkrepi te napore i pruži garancije tamošnjem stanovništvu.
XS
SM
MD
LG