Dostupni linkovi

Asad: Vojna intervencija SAD osuđena na propast


Sirija

Predsednik Sirije Bašar al-Asad je "besmislicom" nazvao tvrdnje Zapada da je njegov režim prošle nedelje izveo hemijski napad na pobunjenike, i u intervjuu za ruski dnevnik "Izvestija" upozorio SAD da je plan za vojnu intervenciju u Siriji osuđen na "propast".

"Izjave političara u SAD i na Zapadu vređaju zdrav razum i pokazuju prezir prema mišljenju njihovih naroda", rekao je on. "To je besmislica: najpre proglašenje krivice, a zatim prikupljanje dokaza", rekao je Asad.

Državni sekretar SAD Džon Keri je u nedelju telefonirao generalnom sekretaru UN i svojim kolegama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kanadi i Rusiji da bi im rekao da je "veoma malo sumnje" u to da je sirijska vlast upotrebila hemijsko oružje kod Damaska u sredu, 21. avgusta.

Međutim, stručnjaci UN treba da tek danas počnu istragu na mestu navodnog hemijskog napada, dok zapadne zemlje koje razmatraju vojnu opciju, smatraju da im je Asad to odobrio prekasno, tek pošto je uništio ili sakrio dokaze.

Na osnovu izveštaja lekara, opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava (OSDH) tvrdi da je više od 300 ljudi umrlo od otrovnog gasa, među kojima desetine pobunjenika.
XS
SM
MD
LG