Dostupni linkovi

Čović predlaže ukidanje Federacije BiH


Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović predložio je ukidanje Federacije BiH /FBiH/ kao jedan od modela rješenja krize u ovom entitetu.

"Na prijedlog nekih da se smanji broj kantona, mi smo odgovorili prijedlogom da se ukine Federacija. Time smo riješili puno problema. Onda, hajde da napravimo tri ili četiri kantona, umjesto sadašnjih 10, ali da u tom ukidanju vodimo računa da ono što će nastati bude multietnično i da ni koji način ne ugrožava put BiH ka EU", rekao je Čović.

O prijedlozima Ekspertskog tima za reformu FBiH Čović za "Dnevni avaz" kaže da tu ima puno prihvatljivih rješenja, ali i onih koja to nisu, kao i prijedloga koji se međusobno isključuju.

"Tim je iznio 188 prijedloga. Neki od njih su u koliziji sa drugima ili sa situacijom u BiH. Predlaže se ukidanje predsjednika Federacije BiH, a u Republici Srpskoj ostaje predsjednik. Eto nove asimetrije", konstatovao je lider HDZ-a i napomenuo da ima mnogo toga što je ili sporno ili nejasno.

Čović kaže da je HDZ spreman da reorganizuje FBiH, ali taj proces mora obezbijediti njeno funkcionisanje, ali i elemente ustavne ravnopravnosti.

"Jedan od puteva, ali ne i uslov, jeste ukidanje Federacije. Zašto ne bismo pravili zajednicu opština, uz obavezan uslov multietničnosti?", pita Čović.
XS
SM
MD
LG