Dostupni linkovi

Karzai u posjeti Pakistanu


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u ponedjeljak je doputovao u Pakistan na razgovore o tome šta će se desiti kada većina stranih vojnika napusti njegovu zemlju u idućoj godini i da li će nakon toga afganistanski talibani, koji su bili na vlasti od 1995. do 2001. godine, imati značajniju ulogu.

Pakistan se smatra ključnim akterom u mirovnim razgovorima s islamističkom grupom čija se utočišta protežu duž planinske granice između dvije susjedne južnoazijske zemlje.

Karzai je izjavio da će zatražiti od Pakistana da oslobodi visokorangirane talibanske zatvorenike i prebaci ih u afganistanske zatvore, prenosi Reuters.

Talibani su do sada odbijali pregovarati s afganistanskom vladom optužujući je da je marioneta Sjedinjenih Država. Afganistan je često optuživao elemente pakistanskih sigurnosnih službi da pomažu afganistanskim talibanima.

Predsjedavajući Visokog mirovnog vijeća, koje je stvorio Karzai u 2010. godini da posreduje u razgovorima s talibanima, bio je u Karzaijevoj pratnji tokom posjete Pakistanu.

Karzai je 19 puta posjetio Pakistan u ovoj godini, ali ovo će mu biti prva prilika da se sastane s pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom otkako je odnio uvjerljivu pobjedu na izborima održanim u maju.

- Posjeta predsjednika Karzaija dat će snažan poticaj za aktuelne napore na jačanju odnosa između Pakistana i Afganistana - navodi se u saopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u nedjelju.
XS
SM
MD
LG