Dostupni linkovi

Sirija: Inspektori UN na terenu


Sirija je pristala da dozvoli inspektorima UN da posete predgradje Damaska gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje.

To je saopštilo sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova i objavila sirijska državna televizija, prenela je agencija Rojters.

Rusija je saopštila da je "zadovoljna" današnjim odobrenjem vlade Sirije da stručnjaci UN istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja kod Damaska, i upozorila one koji su za vojnu opciju u Siriji, da bi to bila "tragična greška".

"Snažno pozivamo one koji - pokušavajući da ekspertima UN nametnu šta treba da utvrde istragom - ukazuju na mogućnost vojne operacije u Siriji, da upotrebe zdrav razum i ne počine tragičnu grešku", rekao je u saopštenju portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Lukaševič.

Američke pomorske snage povećavaju prisustvo u regionu, a predsednik SAD Barak Obama se u subotu sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi procenili obaveštajne podatke i razmotrili vojni odgovor.

Nešto ranije, američki sekretar odbrane Čak Hejgel je izjavio da je Pentagon spreman da sprovede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči predsednik Barak Obama.
XS
SM
MD
LG