Dostupni linkovi

Slovenija: Organizacije protiv slavljenja domobrana


Više organizacija u Sloveniji odlučno se usprotivilo obeležavanju 70. godišnjice domobranskog pokreta na svečanosti na kojoj bi trebalo da govori i bivši premijer i predsednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša.

Predstavnici stranke Solidarnost, Odbora za pravedno i solidarno društvo, Koordinacionog odbora i Demokratske stranke rada su upozorili da domobrani nisu bili "branioci domovine nego nacizma", zbog čega su odlučno protiv pokušaja rehabilitacije domobrana.

Pedesetak predstavnika tih stranaka i organizacija se danas okupilo pred spomenikom NOB kod mesta Logatec.

Istoričar i predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec rekao je da su "domobrani bili branioci Trećeg Rajha, a ako bi nacizam pobedio, to bi bio kraj slovenačkog naroda".

Pirjevec je ukazao da se domobrani ne mogu ni porediti s partizanima.

To je rekao i predstavnik stranke Trs Matjaž Hanžek i primetio da nemačka kancelarka Angela Merkel posećuje bivše koncentracione logore, a "mi ovde slavimo one koji su tamo slali ljude".

Hanžek je ukazao da smatra da je veličanje domobranske vojske krivično delo i da je sramota što se bivši premijer opredelio da učestvuje u tome.

"Nacisti su priznali zločine, a kada ćete vi?", pisalo je pored ostalog na transparentima okupljenih pred spomenikom NOB.
XS
SM
MD
LG