Dostupni linkovi

Oland:Niz dokaza o hemijskom napadu u Siriji


Fransoa Oland kaže da "niz dokaza" ukazuje da je napad 21. avgusta kod Damaska bio hemijski i da "sve vodi ka zaključku" da je sirijski režim "odgovoran" za to.

Kabinet predsednika francuske saopštio je da je Oland to pitanje razmotrio u razgovorima s premijerima Velike Britanije Dejvidom Kameronom i Australije Kevinim Ridom.

Oland i Kameron su "bezrezervno osudili upotrebu hemijskog oružja u Siriji" i "složili se da se što pre doovore o odgovoru na taj čin koji se ne može tolerisati", objavljeno je u Parizu.

Posle razgovora sa šefom vlade Australije objavljeno je da je Oland "procenio da sada postoji niz dokaza koji ukazuju da je napad 21. avgusta bio je hemijski, i da sve vodi ka tome da se smatra da je sirijski režim odgovorne za taj neizreciv čin".

Oland je izneo zahtev da inspektori UN dobiju pristup "bez odlaganja i ograničenja svim mestima" na kojima se tvrdi da je bilo napada hemijskim oružjem.

Medjunarodna zajednica zahteva da eksperti UN koji su u Siriji od 18. avgusta da bi istražili druge slučajeve navodne upotrebe hemijskog oružja ranije ove godine, brzo odu na mesto najnovijeg takvog napada, u sredu, kod Damaska.
XS
SM
MD
LG