Dostupni linkovi

Preminula glumica Julie Harris


Julie Harris, jedna od najslavnijih broadwayskih glumica, koja je glumila i sa Jamesom Deanom, preminula je u 87. godini.

Harris je preminula u svom domu u West Chathamu, Massachusetts, od kongestivnog zastoja srca, a vijest o smrti objavila je njena porodična prijateljica i glumica Francesca James.

Harris sa pet osvojenih Tony nagrada za najbolju glumicu i dalje drži rekord, a njena teatarska karijera trajala je gotovo 60 godina. Šestu Tony nagradu dobila je za životno djelo 2010. godine.

TV gledaocima poznata je po ulozi Lilimae Clements u seriji "Knots Landing". Sa Jamesom Deanom glumila je u filmu "East of Eden" (1955.), a pojavila se i u filmovima poput "Requiem for a Heavyweight" (1962.), "The Haunting" (1963.) i "Reflections in a Golden Eye" (1967.).

Njen najveći uspjeh i najsretniji trenuci bili su u teatru.

"Teatar je moja crkva. Ne oklijevam da kažem da sam pronašla Boga u teatru", govorila je.

Svoj debi na Broadwayu imala je 1945. u predstavi "It's a Gift", a prvog Tonyja dobila je za ulogu Sally Bowles u predstavi "I Am a Camera".

Harris je rođena 1925. godine u Grosse Pointeu, Michigan, kao kćerka bankarskog investitora. Odrasla je fascinirana filmovima. Smatrala se isuviše običnom te je glumu prihvatila kao način da postane neko drugi.
XS
SM
MD
LG