Dostupni linkovi

Katar krivi UN za navodni hemijski napad u Siriji


Katarski ministar vanjskih poslova Khalid bin Mohammad al-Attiyah izjavio je da zato što nisu uspjeli osigurati mir u Siriji, Ujedinjene nacije snose odgovornost za navodni napad hemijskim oružjem u kojem je ubijeno oko 1.300 ljudi.

Al-Attiyah je održao konferenciju za medije zajedno sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, a nakon bilaterarnog sastanka održanog u subotu u Istanbulu.

"Ovaj napad hemijskim oružjem nije samo prešao crvenu liniju. Sirijski režim je prešao sve linije i prekršio prava", rekao je al-Attiyah.

"Oni su ovo uradili i još uvijek to rade koristeći međunarodno zabranjeno oružje. I zato, kao ministar vanjskih poslova, smatram da je Vijeće sigurnosti UN-a odgovorno u potpunosti za ono što se dešava. Jer oni treba da osiguraju mir, ali to nisu uspjeli uraditi", naglasio je on.

Na stotine civila je ubijeno u blizini Damaska u hemijskom napadu za koji sirijska opozicija i nekoliko stranih država vjeruju da je izvršio sirijski režim, koji, pak, negira ove optužbe.
XS
SM
MD
LG