Dostupni linkovi

Odgođen proces liderima Muslimanskog bratstva


Bivši predsednik Hosni Mubarak pojavio se danas na sudu nekoliko dana posle puštanja iz zatvora i prebacivanja u kućni pritvor.

Početak suđenja liderima islamističkog pokreta Muslimanska braća, optuženima za ubistvo demonstranata, odložen je za kraj oktobra. Suđenje lideru Muslimanske braće Mohamedu Badiju i dvojici njegovih zamenika odloženo je za 29. oktobar pošto u sud, iz bezbednosnih razloga, nisu dovedena trojica optuženih, preneli su neimenovani izvori. Trojica lidera i još 32 pripadnika Muslimanske braće optužena su za podstrekivanje na nasilje i ubijanje demonstranata. Nove egipatske vlasti krenule su u obračun sa islamističkim pokretom posle svrgavanja predsednika Mohameda Morsija, a hapšenje Badija i drugih članova Bratstva, pokrenula su najgore nasilje u zemlji od arapskog proleća 2011. koje je koštalo vlasti dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka.

Mubarak se, u međuvremenu, pojavio pred drugim sudom u Kairu, kako bi prisustvovao sudjenju po optužnici da je podstrekivao ubijanje demonstranata tokom revolucije pre dve godine.

Egipatski sud naložio je 21. avgusta puštanje Mubaraka na slobodu zato što nisu postojale zakonske osnove za njegovo zadržavanje u procesu koji je vodjen po optužbi za korupciju.

Mubaraku se sada sudi za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom protesta koji su doveli do pada njegovog "pada", posle 30 godina provedenih na vlasti.

Mubarak (85) je osudjen u junu prošle godine na doživotnu robiju zbog ubijanja demonstranata tokom arapskog proleća, ali je posle uložene žalbe u januaru ove godine doneta odluka da se ponovi sudjenje, koje počelo u maju.

Po istoj optužnici sudi se i bivšem ministru policije, šestorici šefova obaveštajnih službi i dvojici Mubarakovih sinova.
XS
SM
MD
LG