Dostupni linkovi

Afera Gardijan: Urednici evropskih listova pisali Kameronu


Urednici uticajnih listova sa severa Evrope upitili su protestno pismo britantskom premijeru Dejvidu Kameronu zbog odnosa njegove vlade prema listu Gardijan.

Pritvaranje i krivična istraga partnera novinara lista Gardijan koji je pisao o programima nadzora i špijuniranja, mogu ugroziti slobodu medija širom sveta, naveli su urednici u pismu.

U otvorenom pismu Dejvidu Kameronu urednici danskog Politikena, švedskog Dagens Nihetera, norveškog Aftenpostena i finskog Helsingin sanomata, navode da se pritvaranje Davida Mirande, partnera novinara Glena Grinvlada, svodi na maltretiranje.

Na sajtu Gardijan navodi da su urednici tih listova poručili da "događaji u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko nedelja izazivaju veliku bojazan" i pozivaju britanskog premijera da vrati svoju vladu "među vodeće zastupnike slobode medija".

Mirandu je prošle nedelje britanska policija na aerodromu Hitrou zadržala devet sati dok je presedao iz Berlina za Brazil. Grinvald je objavio niz tekstova o američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj službi na osnovu podataka koje je dostavio bivši saradnik te službe Edvard Snouden.

Urednici Politikena, Dagens Nihetaa, Aftenpostena i Helsingin sanomata ocenili su da je kjučno da vlasti i obaveštajne službe budu odgovorne.

"Iznenađeni smo nedavnim delovanjem zvaničnika vaše vlade protiv naših kolega u Gardijanu i duboko smo zabrinuti da stameni zastupnik demokratije i slobodne debate poput Velike Britanije koristi antiterorističke zakone za legalizaciju nečega što se svodi na maltretiranje lista i pojedinaca povezanih s njim", navodi se u pismu.

Britanska vlada je ove nedelje, prema rečima urednika Gardijana Alena Rasbridžera, primorala redakciju da uništi materijal koji je tom londonskom dnevniku dostavio Snouden.
XS
SM
MD
LG