Dostupni linkovi

Gruevski najavio mogućnost vanrednih izbora u Makedoniji


Premijer Makedonije Nikola Gruevski pozvao je danas opoziciju da prestane sa kršenjem Ustava i blokadom državni institucija, što ugrožava dobijanje datuma za pregovore sa EU koji se očekuje u oktobru, ili će raspisati vanredne izbore.

On je kazao da će, ako ovaj apel ne uspe, zakazati prevremene izbore za 13. oktobar, što je zadnja nedelja pre evropskog izveštaja od koga Makedonija očekuje datum za početak pregovora sa EU.

Na ovakav korak makedonski reformator se odlučio zato što opozicija više meseci blokira rad komisije koja treba da rasvetli incidente od 24. decembra prošle godine u parlamentu i ispred zgrade Skupštine.

Tog dana je opoziciona partija SDSM pokusala da nasilno prezume vlast upadajuci u parlamentu, što je sprečila policija, a ispred zgrade Skupštine okupilo se oko 3.000 njihovih simpatizera. Kako staro, tako i novo rukovodstvo SDSM-a, iako ima većinu u toj komisiji, ne slaže se s njenim zaključima koje je sama predložila, o tome šta se tačno desilo u Skupštini i ispred nje.

Ocenjujući da je njihov cilj blokada međunarodnih integracija države, Gruevski je današnjom izjavom po treći put "bacio rukavicu" opoziciji i pozvao je na prevremene izbore.
XS
SM
MD
LG