Dostupni linkovi

Ojtinger očekuje deset milijardi evra za Grčku


Evropski komesar za energetiku Ginter Ojtinger izrazio je očekivanje da će nova finansijska pomoć Grčkoj iznositi nešto više od deset milijardi evra.

Ojtinger, koji je član Hrišćansko demokratske unije /CDU/ Angele Merkel, ocijenio je da će novi paket biti značajno manji od ranije pomoći date Grčkoj.

"To će biti manja suma. Lično očekujem da će biti nešto više od deset milijardi evra. Program bi mogao pokrivati period između 2014. i 2016. godine", naglasio je Ojtinger, dodajući da nije bilo neophodno iznositi pitanje pomoći Grčkoj tako blizu održavanja izbora u Njemačkoj.

Ojtinger je svojim komentarom izazvao diskusiju koja bi mogla da naškodi šansama njemačkog kancelara Angeli Merkel na izborima zakazanim za naredni mjesec.

Ojtinger se direktno ne bavi pitanjima dužničke krize u evrozoni, ali su njegovi komentari najkonkretniji od nekog njemačkog političara o mogućem obimu nove finansijske pomoći za Grčku od kako su se spekulacije o tome pojavile tokom protekle sedmice.

Njemački ministar finansija izazvao je buru negodovanja prošle sedmice kada je rekao da će Grčkoj biti potreban i treći paket finansijske pomoći. Njemačka vlada je od tada nastojala da oblaži njegove komentare.
XS
SM
MD
LG