Dostupni linkovi

Vanredno stanje zbog požara u Kaliforniji


Veliki šumski požar "Rim", koji bjesni u američkoj saveznoj državi Kalifornija, došao je do Nacionalnog parka "Josemit", izjavili su danas zvaničnici.

Požar, koji je izbio prije sedam dana, zahvatio je 424 kvadratna kilometra i do ograde parka uništio 44 kvadratna kilometra.

Portparol Nacionalnog parka "Josemit" Keri Kob rekla je da je vatra stigla do jezera Elenor iznad kojeg su staze, koje koriste planinari.

"Dio do kojeg je stigla vatra nije mnogo posjećen. Glavne turističke destinacije u parku od požara su udaljene tridesetak kilometara", istakla je Kobova.

Guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je vanredno stanje.

Više od 2.000 vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom i samo je dva odsto požara pod kontrolom. Požar je izazvao zatvaranje dijela autoputa na jednom od tri ulaza kod zapadne strane parka, koji tokom ljetne sezone posjeti 15.000 turista dnevno.

Požar "Rim" je jedan od 50 velikih požara, koji bukte na zapadu SAD. Središte ove stihije je "Nacionalna šuma Stnislaus", zapadno od parka "Josemit" i do sada su uništene dvije kuće i sedam drugih objekata.

Zvaničnik lokalne službe za šume rekao je da je 4.500 kuća, hotela, poslovnih objekata i nekoliko kampova u opasnosti od požara.
XS
SM
MD
LG