Dostupni linkovi

Večeras zavšava Sarajevo Film Festival


Dodjelom oficijelnih nagrada "Srce Sarajeva" u više kategorija danas će na ceremoniji u Narodnom pozorištu zvanično biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 19. izdanje najznačajnijeg regionalnog festivala sedme umjetnosti - Sarajevo film festivala (SFF).

U okviru Takmičarskog programa igranog filma bit će dodijeljeno "Srce Sarajeva" za najbolji film s novčanom nagradom od 16.000 eura, za najbolju glumicu i glumca u vrijednosti od po 2.500 eura, te Specijalna nagrada žirija za koju sredstva osigurava Agnes B. u vrijednosti od 10.000 eura.

Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma jedan je od najznačajnijih bh. filmskih stvaralaca Danis Tanović, dok članove čine glumac Uliks Fehmiu (Srbija), direktorica fotografije Christine A. Maier (Njemačka), glumica Mirela Oprisor (Rumunija) te umjetnički direktor Critics Week Charles Tesson (Francuska).

"Srce Sarajeva" bit će dodijeljeno i u kategoriji Takmičarskog programa kratkog filma i to za najbolji film u iznosu od 2.500 eura.

Tu je i kategorija Takmičarskog programa dokumentarnog filma u okviru koje će također biti dodijeljeno "Srce Sarajeva" za najbolji film, a za ovu nagradu u iznosu od 3.000 eura sredstva je osiguralo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Na svečanosti će biti proglašeni i dobitnici Nagrade za ljudska prava koja se dodjeljuje za najbolji film iz Takičarskog programa dokumentarnog filma što obrađuje tematiku ljudskih prava, a njen iznos je 3.000 eura i osigurava je Savezno ministarstvo vanjskih poslova Šicarske, kao i EDN Talent granta, Nagrade CICAE, Nagrade publike, Cineuropa nagrade, te Atlantic grupa nagrade, a bit će objavljena i nominacija sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2013. za kratki film.
XS
SM
MD
LG