Dostupni linkovi

Vlada Srbije o stupanju na snagu SSP


Vlada Srbije će danas razmatrati predlog zaključka kojim se konstatuje da će Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP ) stupiti na snagu 1. septembra, rečeno je agencija Beti u Vladi Srbije.

SSP stupa na snagu prvog dana drugog meseca pošto ga, po završetku ratifikacije u zemljama-članicama EU, potvrdi Savet EU, što je Savet učinio u julu.

Po izvorima u Vladi Srbije, Generalni sekretarijat Saveta EU je 24. jula obavestio Srbiju o završetku tog procesa, a predlog zaključka koji će Vlada sutra razmatrati, sadrži objašnjenja o sporazumu.

Stupanje na snagu SSP doneće novine poput fazne liberalizacije pristupa javnim nabavkama dve strane i tržištu nepokretnosti, dok u trgovini neće biti novih obaveza.

SSP će zameniti Prelazni trgovinski sporazum koji reguliše trgovinske odnose, ali će sve obaveze iz Prelaznog sporazuma primenjivati i dalje.

To znači da će se 1. januara 2014. godine završila liberalizacija prometa svih industrijskih proizvode iz EU i većine poljoprivrednih proizvoda, ali će za jedan broj poljoprivrednih proizvoda EU ostati carina za uvoz u Srbiju.

Novinu predstavlja i zaštita od diskriminacije u poslovanju privrednih društava dve strane i legalno zaposlenih državljana.

Srbija i EU su SSP i Prelazni trgovinski sporazum potpisale 29. aprila 2008. godine .

SSP će se primenjivati do prijema Srbije u članstvo EU.
XS
SM
MD
LG